dinsdag 10 mei 2016 Nieuwe behandeling voor beter herstel beroerte

Máxima Medisch Centrum biedt vanaf nu een nieuwe behandeling, intra-arteriële trombectomie (IAT), aan bij patiënten met een acute beroerte (herseninfarct). Bij een beroerte wordt een bloedvat in de hersenen afgesloten door een bloedpropje. Om blijvende schade te voorkomen, moet dit bloedvat zo snel mogelijk weer geopend worden. Onderzoek heeft aangetoond dat deze nieuwe behandeling hierbij kan worden ingezet en leidt tot minder hersenschade bij patiënten met een beroerte.

 

Als een patiënt op de spoedeisende hulp komt met klachten die wijzen op een beroerte, dan wordt eerst een neurologisch onderzoek bij de patiënt verricht. Vervolgens wordt er direct een CT-scan van de hersenen gemaakt om bijvoorbeeld een bloeding uit te sluiten. Daarna beoordeelt de neuroloog of trombolyse mogelijk is. De patiënt krijgt dan via een infuus in de arm een bloedverdunnend middel toegediend om het stolsel op te lossen. Deze behandeling moet binnen 4,5 uur na het ontstaan van de klachten starten. Hierdoor is de kans op herstel van de klachten veel groter. Dit is al jaren de eerst aangewezen behandelmethode.

 

Nieuwe manier om hersenvat te openen
Bij maximaal 10-20% van de patiënten is op de CT-scan met contrastvloeistof van de hersenslagaders een bloedpropje zichtbaar dat een groot bloedvat afsluit. Wanneer dit gezien wordt komt de patiënt in aanmerking voor een mechanische verwijdering van het stolsel. Dit heet IAT. Interventieradioloog Carroll Tseng voert deze behandeling uit in de angiokamer. Hij legt uit: “We benaderen het afgesloten hersenbloedvat via de lies waarbij uiteindelijk via een katheter met een verwijderbare stent het bloedpropje onder vacuüm verwijderd wordt. Omdat het door de beroerte voor de patiënt soms lastig is om stil te liggen kan het nodig zijn dat de behandeling onder een roesje plaatsvindt. IAT kan tot 6 uur na het begin van de klachten starten."

 

Time is Brain
Als het lukt om het stolsel te verwijderen is er een goede kans op een verbeterde bloedtoevoer naar het achterliggende hersenweefsel. Hierdoor heeft de patiënt aanzienlijk meer kans op goed herstel. De laatste jaren is er in de hele wereld veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze specifieke behandeling. Vanuit Nederland (Mr. Clean studiegroep) werden als eerste fraaie resultaten gepresenteerd. Patiënten met een IAT-behandeling hebben duidelijk minder hersenschade.

 

Neuroloog Bart van Ginneken: “Het belangrijkste blijft dat de patiënt zo snel mogelijk na het ontstaan van de uitvalsverschijnselen behandeld wordt. Hoe eerder het bloedvat open gaat, hoe meer hersenweefsel gered kan worden. Ofwel “Time is Brain”.

     
Beroerte_1
 
Beroerte_2
     

Figuur 1: Bij de rode pijl zit de bloedprop. Er stroomt geen bloed in het bloedvat ter hoogte van de gele cirkel.

 

Figuur 2: De prop is verwijderd en het bloedvat is mooi open met goede doorbloeding van het hersenweefsel.

     

Deze behandeling is mogelijk door een hechte samenwerking tussen de neuroloog, interventieradioloog en anesthesioloog:

  • Drs. B.C.A.M. van Ginneken, Drs. X.L. Stalpers, Drs. C.T. van den Steenhoven, Neurologen
  • Drs. F.G. Roos, Drs. C.M.E.S.N. Tseng, Drs. J.W.H. Kruimer, Interventieradiologen
  • Drs. M.R. Luirink, anesthesioloog

Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag?

Radiologie
(040) 888 90 00

Nucleaire geneeskunde

(040) 888 90 10

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.15 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving