dinsdag 2 augustus 2016 MMC neemt nieuwe PET/CT-scanner in gebruik

De afdeling Nucleaire Geneeskunde van MMC heeft onlangs een nieuwe PET/CT-scanner van GE Healthcare in gebruik genomen. De Positron Emissie Tomografie (PET)-scanner brengt veranderingen in de stofwisseling van cellen in beeld. Dit kan door patiënten voor het onderzoek een kleine hoeveelheid radioactieve stof toe te dienen. Vanwege de hogere beeldresolutie kunnen afwijkingen nog beter opgespoord worden met de nieuwe scanner. Daarnaast biedt de nieuwe PET/CT-scanner nog een aantal nieuwe functies zoals ademhalingsgating en een verbeterde gevoeligheid. 

 

Deze nieuwste generatie PET/CT-scanner wordt vooral ingezet bij onderzoek bij patiënten met kanker, maar ook bij andere aandoeningen zoals infecties, de ziekte van Parkinson en vormen van dementie zoals de ziekte van Alzheimer.Er kunnen niet alleen veranderingen in de stofwisseling opgespoord worden, maar ook kan er bekeken worden in welk stadium de ziekte zich verkeert of wat het effect van een therapie op kankercellen is geweest.

 

Ademhalingsgating
Nucleair Geneeskundige Ing Han Liem vertelt over één van de nieuwe functies van de PET/CT-scanner: “Patiënten met een aandoening in het long- / levergebied ondergaan een onderzoek van ongeveer twintig minuten. Door beweging tijdens de ademhaling zijn opnames in het gebied van de longen en de lever soms moeilijk te beoordelen. De nieuwe camera kan voor deze beweging corrigeren door de ademhaling te volgen. Hierdoor worden de beelden betrouwbaarder en kunnen we kleinere afwijkingen beter in beeld brengen.”

 

Combinatie PET/CT-scan
De nieuwe scanner combineert PET en CT in één apparaat. Deze combinatie heeft als voordeel dat patiënten die zowel een PET- als een CT-onderzoek moeten krijgen, dit in één afspraak direct aansluitend kunnen ondergaan, waardoor zij maar één keer hoeven te komen. Tot nu toe werden deze onderzoeken op twee verschillende dagen uitgevoerd.

 

Nieuwe onderzoeken
MMC is een regionaal verwijscentrum voor neuro-endocriene tumoren, leverchirurgie en melanomen. De afdeling Nucleaire Geneeskunde ondersteunt met PET/CT-onderzoeken de zorg voor deze patiëntengroepen. Voor de neuro-endocriene tumoren wordt binnenkort een nieuwe radioactieve stof toegepast, specifiek voor onderzoek van deze tumoren. Ook op het gebied van hersendiagnostiek worden nieuwe onderzoeken geïntroduceerd, vooral voor het aantonen van dementie.

Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag?

Radiologie
(040) 888 90 00

Nucleaire geneeskunde

(040) 888 90 10

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.15 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving